Doğal ekmekte robot teknolojisi 28.08.2017

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, Kartal Halk Ekmek Fabrikası’nda uygulanan robotik ekmek kasalama ve paletleme sistemi ile glutensiz ekmeği tanıttı. Robotik ekmek kasalama ve paletleme sisteminin dünyada ilk kez kullanıldığına dikkat çeken Başkan Topbaş, ekmeğin hamur oluşumundan paketlemeye kadar el değemeden üretildiğini söyledi.

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, basın mensupları ile birlikte Kartal Halk Ekmek Fabrikası’nı gezdi. Başkan Kadir Topbaş, dünyanın ilk el değmeden ekmek kasalayan ve paletleyen robotu ile kalıtsal Çölyak ve Fenilketonüri hastalarına özel üretilen glutensiz ekmek ve unu tanıttı.

 

“Dünyada ilk defa robotla kasalama yapılıyor…”

Başkan Topbaş, günde 900 bin ekmek üreten, diğer ekmek ve un mamulleriyle 3 milyona ulaşan Halk Ekmek’in diğer fırınlara rakip değil model olduğunu ve İstanbul’un günlük ekmek ihtiyacının yüzde 10’unu karşılandığını söyledi. Başkan Topbaş, “Kartal Halk Ekmek Fabrikası’nın kasalama bölümünde dünyada ilk olan robot teknolojisine geçtik. Ambalajsız ekmekler dünyada ilk defa İstanbul’da robotlarla kasalanıyor. Tamamen yerli ve milli bir proje olan robot kolun yazılımı da Türk mühendisler tarafından yapıldı. Halk Ekmek, hamur oluşumundan ekmek üretimine ve paketlemeye kadar el değemeden üretiliyor. Bu inovatif projeyle ilk etapta saatte 7 bin 500 adet ürün kasalanırken, 2018’de bu teknolojiyi geliştirerek bütün ekmek fabrikalarımıza yayacağız.” diye konuştu.

 

“3 milyon ekmek çöpe gidiyor…”

Bir nimet ve altın teri olan ekmeğin israf edilmemesi gerektiğine dikkat çeken Başkan Topbaş, “Anadolu’da paylaşımın adı olarak görülen ekmeğe ayrı bir önem verilir. Maalesef, İstanbul’da günde 3 milyon civarında ekmek çöpe gidiyor. Bir lokma ekmekle yaşam mücadelesinin verildiği dünyada ekmek israfının önüne geçmek zorundayız.” dedi.

 

“Çölyak ve PKU hastalarına özel glutensiz ekmek ve un üretiliyor…”

İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin, TÜBİTAK ile birlikte yaptığı çalışmayla Çölyak ve Fenilketonüri (PKU) hastalarına özel glutensiz ekmek ve un ürettiğini belirten Başkan Kadir Topbaş, konuşmasına şöyle devam etti: “Yıldız Teknik Üniversitesi danışmanlığında normal ekmek kalitesinde glutensiz ekmek ile PKU hastaları için düşük proteinli - glutensiz ekmek ve un karışımı üretiyoruz. Çölyak ve PKU hastalarına özel un, ithal edildiğinde 50 ile 90 lira arasında değişiyor. Biz 8,5 liraya satıyoruz. Özel un sayesinde bu hastalığı olanlar insanlar tatlı, çikolata, kurabiye gibi her türlü unlu ürünü yiyebiliyor. Bu proje bizim çok önemli dua kapımız. 2004’ten beri dar gelirli Çölyak ve PKU hastalarına glutensiz ürünleri ücretsiz olarak gönderiyoruz.”

 

“Halk Ekmek, fındık ezmesi ve bebe bisküvisi de üretecek…”

Halk Ekmek’in bazı ürünlerinde tam buğday ve doğal ekşi maya kullandığını ve önümüzdeki yıllarda bütün ürünlerini ekşi maya ile üretmek için hazırlık yaptığını açıklayan Başkan Kadir Topbaş, çocukların çok sevdiği kakaolu fındık ezmesini tamamen doğal ve katkısız olarak üretmeyi başardıklarını ve yakında satışa sunacaklarını söyledi. Başkan Topbaş, Halk Ekmek’in bebekler için tamamen doğal bebe bisküvisi üretme projesinin de yakında tamamlanacağını da sözlerine ekledi.